Як вибрати колір даху? Поради архітектора

Відповідне поєднання кольору даху і фасаду багато в чому визначає вигляд будинку в цілому. Інші елементи обробки лише надають будинку останній штрих. Варіантів рішення багато, тому зробити вибір непросто. У зв’язку з цим виникає чимало запитань.

Чи може план благоустрою території строго визначати колір даху? Чому?
План благоустрою території забудови регулюється місцевим законом, який має право зобов’язати нас застосувати певне забарвлення даху. Ось чому необхідно познайомитися з ним заздалегідь, ще до планованого будівництва. Вимога проектування даху схожого кольору диктується необхідністю зберегти гармонійну організацію простору, вловити і підкреслити неповторний характер району. Варто в цьому зв’язку навести приклад французьких міст. Характерна червоно-помаранчева керамічна черепиця, яка використовується в Провансі, надихнула багатьох митців. Сьогодні ж важко було б знайти однакові за забарвленням дахи: адже у нас так багато виробників, стільки різних будматеріалів, так і про смаки не сперечаються. Місцева влада обмежуються найчастіше тим, що називають допустиму колірну палітру, усуваючи при цьому нетипові, що виділяються тони.

Якою має бути черговість рішень при виборі забарвлення будинку?
Її встановлює сам будівельний процес: покрівлю кладуть ще до обробки фасадів. Вибір кольору даху – дуже важливе рішення. Черепицю не змінюють протягом десятиліть, а стіни будинку фарбують через кожні кілька років (можливі сміливі колірні рішення).
Чи може колір покрівлі впливати на температуру всередині мансарди?
Якщо гідро і теплоізоляція виконані відповідним чином, то колір даху, в принципі, не повинен чинити жодного впливу на температуру мансардних приміщень. Але фізика вносить свої корективи: насправді темний дах нагрівається трохи більше. Тепло, що віддається таким дахом, ми будемо відчувати сильніше, відкриваючи мансардні вікна в спекотний літній день. Важливий в цьому плані і покрівельний матеріал: проблема нагріву і віддачі тепла дахом стосується перш за все жителів будинків, дахи яких покриті бітумною черепицею або фальцевой покрівлею.
Чи враховується форма даху при виборі кольору?
В принципі, це не має значення. Якщо нахил даху більше звичайного або ж дах порівняно великий і має складну форму (наприклад, мансардний або багатоскатний), то колір буде домінуючим, а часом і головним, особливо в разі темних тонів.

Яким чином вибір покрівельного матеріалу пов’язаний з кольором?
Деякі покрівельні матеріали нав’язують нам своє забарвлення. Це стосується перш за все природних матеріалів, що мають природне забарвлення: якщо дранка (дерев’яний штучний матеріал), то чорна, якщо черепиця – цегляний колір. А між тим, виробники метало і бітумної черепиць пропонують широку кольорову гаму. Звідси все частіше з’являються, наприклад, блакитні даху, які, ріжучи око, виділяються на тлі природного ландшафту, спотворюють його загальний вигляд. Забарвлення будинку, в тому числі і даху, повинне перегукуватися з природним оточенням, тому особисто я раджу використовувати натуральну палітру. Варто добре вивчити специфіку матеріалу, перевірити, як він виглядає в тому чи іншому забарвленням. Тому, краще вибирати його безпосередньо в магазині або там, де можна побачити на власні очі фрагмент покрівлі. Не раджу вибирати колір даху з каталогу або сайту фірми!
Ми ж, в свою чергу, пропонуємо Вам прийти до нас і в наших виставкових залах переглянути наживо кольори та відтінки керамічної черепиці. Також наші менеджери допоможуть Вам підібрати кращий, оптимальніший чи дешевший варіанти натуральної керамічної черепиці.
Який колір даху буде найкращим для будинку, що стоїть серед дерев?
Гарний сад повинен надихнути нас на цікаве колірне рішення. В такому випадку натуральні тони і матеріали найкраще вписуються в природне оточення. Серед можливих поєднань треба уникати занадто різких тонів, як, наприклад, чистий червоний або блакитний колір.
Якою мірою стилізація будинку, дотримання певних зразкам впливає на вибір матеріалу і кольору покрівлі?
Будинок, витриманий в певному стилі, вимагає відповідних пропорцій, матеріалу і декору. Зі стилем пов’язаний і вибір потрібного покрівельного матеріалу (а значить – і кольору). Стилізовані будинку зазвичай покривають традиційними матеріалами, тобто дранкою або соломою, або ж застосовують особливу, схожу на традиційну, металочерепицю.

Мрію про зелену даху. Який колір фасаду буде найбільш підходящим?
Краще всього вибрати теплі тони, наприклад, бежеві або жовті відтінки, проте з зеленим дахом добре поєднуються також білі стіни. В цьому випадку можна було б прикрасити фасад і іншими деталями зеленого кольору, наприклад, обрамленнями вікон або віконницями. З зеленим кольором гармонійно поєднуються природні матеріали: дерево, коричневий або жовтий клінкер, природний камінь.
Який фасад підібрати, якщо дах сірого або графітового кольору?
З таким дахом добре поєднуються стіни в повній кольоровій гамі – від білого до коричневого кольорів. Добре підходять і різноманітні облицювальні матеріали, такі як клінкер або дерево. Графітовий колір дозволяє сміливі колірні рішення, тому він досить часто використовується в сучасній архітектурі.
Як поєднується білий фасад з коричневим дахом?
У традиційній архітектурі біла стіна і темне, навіть чорне дерево, представляли собою типове поєднання – досить згадати прийом фахверка (фахверк – каркасна система, що складається з пов’язаних між собою стійок, балок і розкосів; грає конструктивну і декоративну роль, візуально розчленовуючи фасад). Такий різкий контраст, проте, вимагає ретельної обробки. Отже, вибираючи білий фасад (що може бути продиктовано в тому числі і фінансовими міркуваннями), ми повинні подумати про дерев’яний елемент зовнішнього декору, тобто про віконниці, балюстради, про обробку кроквяної конструкції. Дерев’яні деталі при цьому можуть бути темно-коричневими, але це не обов’язково: для пом’якшення контрасту добре підібрати інші поєднання – з кольором махонь (або червоним), зі світлим, майже білим деревом, з пастельними тонами, наприклад, віконниць.
Якщо все ж відмовитися від всюдисущого білого кольору, я пропоную для облицювання фасаду кремові, жовтуваті, бежеві тони, від світлих до більш темних (це стосується як штукатурки, так і керамічного облицювання). Тепле забарвлення стін робить більш «теплим» і всю будівлю в цілому – тому я рекомендую модні останнім часом бежеві тони.

Який колір даху найкраще поєднується з білим і кремовим фасадом?
Як білі, так і кремові (і злегка жовтуваті) стіни виглядають добре в подібних сполученнях, наприклад, з дахом червоного або цегляного кольору. При білих стінах слід використовувати дерев’яні обрамлення і декор, які «утеплюють» такий фасад. Кремові стіни, як менш контрастні, добре поєднуються з білою обробкою і обрамленнями прорізів. До обох тонів підходить зелений колір даху. З білим кольором, крім того, гармонійно поєднуються графітовий і коричневий кольори.
Який покрівельний матеріал є найбільш гармонійним при керамічному облицюванні фасаду? Чи повинен бути колір даху таким же, як і колір фасаду, або вони можуть відрізнятися? Коли краще застосувати керамічну черепицю?
Клінкер відрізняється багатою палітрою. Крім найбільш типових відтінків червоного, в продажу доступні і теплі тони жовтого і коричневого кольорів. Якщо керамічне облицювання червоне, навряд чи воно буде добре поєднуватися з червоною черепицею. Кращим колірним рішенням в такому випадку буде графітовий колір даху (він добре поєднується практично з усіма відтінками клінкеру), допускається також темно-коричневий. Якщо облицювання виконано в теплих тонах жовтого або коричневого кольору, в такому випадку найбільш вдалим вибором буде черепиця коричневого або зеленого кольору.
Застосовуючи якісні оздоблювальні матеріали, до яких, відноситься керамічне облицювання, треба підібрати відповідний матеріал для даху. У такому випадку, краще застосувати керамічну черепицю, ніж дранку або фальцеву покрівлю.
Який покрівельний матеріал і колір найкраще підходять для дерев’яного будинку?
У разі стилізованого будинку пропоную гарний відтінок зеленого, наприклад, колір моху. У разі місцевого будівництва, наприклад, в горах, краще чорний гонт або металочерепиця з посипанням кам’яною крихтою. У сучасних будинках з фасадом, обробленим деревом, гармонійно поєднується темний дах – графітовий або різних відтінків сірого кольору.
Для яких будинків підходять прикраси на даху?
На дахах будинків все частіше з’являються керамічні фігурки – півники, лелеки … Іноді вони захоплюють, але часом викликають глузування. Такого типу прикраси підходять насамперед для будинків стилізованих, традиційних або для дуже простих будинків, прямокутних в плані, з двосхилим дахом.
Як підібрати колір димоходу?
У цьому плані можна запропонувати кілька рішень. Часто вибирають колір, що гармонує з тоном фасаду: це хороший вибір в разі невеликих, малопомітних димоходів. Якщо димохід високий і широкий, він, швидше за все, псує загальне враження – в такому випадку пропоную підібрати його колір під тон даху, завдяки чому він як би «розчиниться», зникне в площині ската. Третій вихід з положення – контраст як з кольором даху, так і фасаду. Тоді я рекомендую використовувати кам’яну обробку, яка перегукується з облицюванням будинку, або ж інший колір, який, повинен з’явитися на фасаді, наприклад, в обрамленні віконних прорізів.
Чи потрібно підбирати підшивку карнизів в тон даху?
Підшивка карнизних і фронтонних звисів не завжди повинна точно відповідати забарвленню даху, можна підібрати контрастну. У разі дерев’яної обшивки, варто використовувати повну натуральну палітру, тобто всякі відтінки коричневого кольору: від світлих червоних тонів до темних, аж до чорного. Великою популярністю користується біла підшивка, виконувана з дерева або сайдингу. Якщо карнизний звис великий, то завдяки такій підшивці інтер’єр стає більш світлим і освітленим.
Який колір найбільше підходить для водостоків, жолобів і інших оздоблювальних елементів?
Водостоки, деталі покрівлі, комплектуючі можна виконати в різних колірних варіантах. Стандартне рішення – підібрати їх під колір даху, застосовуючи при цьому, наприклад, різні відтінки. Рідше використовуються більш оригінальні колірні рішення, коли обробка водостоків і жолобів перегукується з кольором фасаду.
В нашому Фотоальбомі Ви можете переглянути цікаві і сміливі дизайнерські рішення при використанні керамічної черепиці при будівництві приватних будинків.
, , , ,
Яку черепицю краще вибрати?
Новини сайту Черепиця.com.ua
24 неймовірних факти про дахи

Схожі записи

Залишіть свій коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Меню