Красиві і незвичні даху з усього світу

У різних країнах критерії краси для цього архітектурного елементу абсолютно різні і те, що вважається привабливим у нас, буде чимось неприйнятним в країнах Східної Азії.

Керамічна черепиця

Історія виникнення даху тягнеться з тих самих пір, коли наші предки перестали жити в печерах. Першим дахом вважають курінь, де стіни і дах були єдині. Такі дахи і сьогодні популярні в країнах Прибалтики. У жарких країнах Малої Азії і Північної Африки більш популярними були і залишаються донині плоскі дахи. Це не самі красиві даху, але функціональні. За допомогою таких плоских дахів мешканці жарких країн рятувалися від спеки і боролися з відсутністю рідини. Ці даху мали невеликий скат до центру, де робився отвір для дощової води, яка стікала в спеціальний басейн або резервуар.

Керамічна черепиця

Дуже популярними були даху покриті соломою або очеретом. Ці матеріали були дуже доступні і служили хорошим покрівельним матеріалом. Однак, солом’яний дах не відрізнялася довговічністю. Сьогодні такі красиві даху можна зустріти в Нідерландах і селах Англії.

Керамічна черепиця
Керамічна черепиця
Керамічна черепиця
Керамічна черепиця
Керамічна черепиця

Однім з найпопулярніших став двоскатний дах під червоною черепицею. Вперше вона з’явилася в Середньовічній Європі. Він мала ухил в 45-75° і велику кількість декоративних елементів. Такий тип даху популярний і до сьогодні, тільки глиняну черепицю замінила сучасна керамічна чи цементно-піщана черепиці.

Керамічна черепиця
Керамічна черепиця

Не можна не згадати про незвичайні дахи норвезьких будинків. У цій країні дах засипається землею і часто можна зустріти будинок повністю зарослий травою і чагарниками, а іноді навіть деревами!

Керамічна черепиця
Керамічна черепиця
Керамічна черепиця
Керамічна черепиця
Керамічна черепиця
Керамічна черепиця
Керамічна черепиця
Керамічна черепиця
Керамічна черепиця
Керамічна черепиця
Керамічна черепиця
Керамічна черепиця
Керамічна черепиця

Але без сумніву, що найкрасивішими і довговічнішими є дахи з натуральної керамічної черепиці. Черепичні дахи сьогодні у багатьох асоціюються з Європою. Дійсно, цей матеріал там майже не має конкурентів – більш 90% дахів в європейських містах і невеликих селах покрито керамічною черепицею.
Керамічна черепиця
Популярність натуральної черепиці пояснюється практичністю і дбайливістю господарів: термін служби такого покриття понад 100 років, воно прекрасно захищає від шуму і зміни температур, повністю захищена від корозії, не горить, може ремонтуватися поштучно. Крім того, це завжди ефектний зовнішній вигляд будівлі. Тому більшість іменитих виробників черепиці зосереджено в Західній Європі. Однак в Україні у черепиці теж є свої шанувальники і сьогодні їх стає все більше. Причина та ж – якість і довговічність.
Раніше черепиця робилася вручну, тому якість випалу і геометрія плиток старовинних дахів не були ідеальними. Проте, багато зразків збереглися до наших днів і виглядають вражаюче. Наприклад, ці дахи будинків швейцарського містечка Schaffhausen – подекуди збереглася черепиця XVII-XVIII ст. і більш раннього періоду.
Керамічна черепиця
Керамічна черепиця

Черепичні дахи Тринідаду XVIII-XIX ст. (Куба)

Але еволюція не обминула і виробництво черепиці. Як же відбувалася еволюція технології виробництва? Поступово процес вдалося частково автоматизувати – стали використовуватися колісні подрібнювачі, механічні мішалки.
Справжній прорив стався тільки два століття назад, коли брати Гіллардон придумали робити на плитках замки, які допомагають уникнути зворотного затікання. З появою замків проблема водовідведення була вирішена. Це підвищило довговічність черепичної покрівлі, і відповідно попит на черепицю. Затребуваність матеріалу стала надзвичайно високою. Невеликі кустарні майстерні перетворювалися в сімейні підприємства. Зараз більшість з них входять в групи компаній з багаторічною історією.
Сьогодні виробництво практично повністю автоматизовано. Точно витримуються пропорції і температурний режим, тому характеристики натуральної черепиці стали набагато вище від старих зразків.
Керамічна черепиця
Історична довідка: Перші розкопки, в яких були знайдені фрагменти глиняних дощечок для покриття даху, відносяться до III століття до нашої ери. Саме тоді в Китаї вже використовували затверділі плитки глини, які до цього дня вважаються одними з найнадійніших і красивіших покрівельних матеріалів. Особливість натуральної черепиці в тому, що за століття свого існування вона не зазнала практично ніяких змін в рецептурі – до складу маси входить тільки глина і вода. Удосконалюється технологія, змінюються масштаби виробництва, поліпшуються властивості покриттів, але природні компоненти залишаються незмінними.
Якщо Ви завітаєте до нашого виставкового залу, Ви зможете наживо побачити усю красу і відчути приємний дотик натуральної керамічної черепиці. Наші спеціалісти допоможуть Вам розібратись в великому асортименті моделей і брендів і визначитись з тією моделлю, яка задовільнить саме Вас як по ціні, так і по красі.
, , , , , ,
Черепиця.com.ua
Керамічна, цементно-піщана і металочерепиця – порівняльний аналіз
Керамічна черепиця Tondach
Виготовлення керамічної черепиці Tondach (Відео)

Схожі записи

Залишіть свій коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Меню